Sup sayur
bawang putih (untuk buat sup2, lg bnyak bawang putih lg sedap-ni resepi orng cina)
bawah merah sket
halia
ayam/ daging/ udang/ sotong (ikut suka la nak lauk apa)
black paper
serbuk sup (aku guna adabi)
sayur-sayuran (slalu aku guna sawi, kubis, batang saderi, carrot)
air
garam
cara-cara
bawang putih, bawang merah & halia ditumbuk kasar
tumis bahan-bahan tumbuk sampai garing
masukkan lauk
bubuh air sket (agak2 tenggelam lauk)
masukkan black paper, serbuk sup adabi, garam (tunggu seketika)
masukkan sayur (mulakan dengan sayur-sayur keras dulu, agak2 lembut baru masukkan sayur lembut.
kacau sekejap tutup api.
aku ni suka sup sayur yg warna kuahnya kerok2 sket.
ikan tongkol berlada
ikan tongkol di goreng
bawang besar, bwg putih, halia, lada (ditumbuk)
panaskan minyak, tumis semua sampai masak
masukkan garam, pasti sedap n sos tiram sikit
masukkan ikan, kacau seketika dan siap untuk dihidang
selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan